Ilmaisen julkisen liikenteen maksaisivat kaikki pienet

Helsingin Sanomat uutisoi tänään (16.1.2017) enemmistön kannattavan maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle. Maksutonta liikennettä ei kuitenkaan ole olemassa – yhtä ilmaista kohden toinen maksaa tuplasti enemmän. Helsingin seudun asukkaiden ilmaisen julkisen liikenteen maksaisivat pääasiassa pienyrittäjät ja työssäkäyvät pienten lasten vanhemmat.

 Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen mukaan lipunostajat maksavat nyt puolet joukkoliikenteestä, ja puolet kustannuksista katetaan julkisin verovaroin. HS:n mielipidemittaukseen vastanneista asukkaista 59 prosenttia haluaisi mieluummin maksaa enemmän veroa ja matkustaa julkisilla ilmaiseksi. Arvion mukaan kunnallisveroa tulisi korottaa noin yhdellä prosenttiyksiköllä. Näin pieni korotus ei kuitenkaan riitä kun huomioidaan kasvava joukkoliikenteen käyttäjien määrä nykyiseen asukasmäärään perustuen. Lisäksi Helsingin seudun asukasluvun arvioidaan kasvavan 490 000 asukkaalla seuraavan 35 vuoden aikana. Kunnallisvero siis nousisi jatkuvasti ja kyseeseen tulisi tuntuvat veronkorotukset kaikille meille Stadissa asuville ja pk-seudulle muuttaville.

Ansiotyöstä saatavasta palkasta ja yritystulosta maksetaan enemmän euromääräisiä veroja kuin tukirahoista. Suurimman työssäkävijöiden ryhmän Suomessa muodostavat päiväkoti-ikäisten pienten lasten vanhemmat. Suurimmat verorahat kuitenkin maksavat suomalaiset yrittäjät. Suomen noin 360 050 yrityksestä 340 870 on yksinyrityksiä ja alle 10 hengen mikroyrityksiä. (Tilastokeskus, 2015.)

Mikroyrittäjät ja keskituloiset perheelliset voivat nyt jo nihkeästi.

Maksuton julkinen liikenne helpottaisi eniten sitä hyödyntävien opiskelijoiden ja eläkeläisten kuukausimenoja. Se myös vähentäisi autojen määrää Helsingin keskustassa. Hyviä syitä, jotka saattavat vaikuttaa veronkorotusten arvoisilta perusteluilta. Eläkeläiset ja opiskelijat eivät kuitenkaan nytkään maksa normaalihintaa joukkoliikenteen käyttöstä. Vaikka ilmainen julkinen liikenne houkuttelisi työssäkäyviä yksityisautoilijoita satunnaiseen oman auton kotiin jättämiseen, tulee silti yksityisautoilu Helsingissä lisääntymään tulevien vuosien aikana. Pienten lasten vanhemmat tarvitsevat kuitenkin myös omaa autoa lasten kuljettamiseen, arjen pyörittämiseen ja kaupungin ulkopuolelle matkustamiseen. Yrittäjät tarvitsevat autoa elinkeinonsa harjoittamiseen, esimerkiksi tavaroiden kuljettamiseen ja nopeaan liikkumiseen paikasta toiseen.

Moni perheellinen ja yrittäjä ei käytä valtion tukemaa Suomen sisäistä joukkoliikennettä lainkaan, sillä heidän matkustustarpeitaan vastaavaan liikkumiseen autoilu on taloudellisempi vaihtoehto. Ei maksateta kaikkien kaupunkilaisten liikkumista heillä, jotka jo nykyisellään maksavat suurimman osan kaiken kansan kustannuksista.

Lisätään mieluummin opiskelija- ja eläkeläislippujen alennuksia!

Kirjoitus julkaistu Uusisuomi Puheenvuoro -palstalla 16.1.2017

http://miritasaxberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229587-ilmaisen-julkisen-liikenteen-maksaisivat-kaikki-pienet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *