Sillanpää ei saanut sitä kaupasta

Posted

Eduskunta vääntää kättä siitä, saadaanko kaupoista 5,5% vahvuisia alkoholijuomia. Samaan aikaan kauppojen nurkilta on saatavissa huomattavasti vahvempia aineita.

 Jokainen tietää, että on olemassa ”huumeiden käyttäjiä”. Harva arvaa, että käyttäjä saattaa olla se mukava naapurin Jartsa.

Huumausaineiden käyttö on sosiaalisesti yhä hyväksyttävämpää koulussa ja työssä käyvien ”kunnon kansalaisten” keskuudessa. Etenkin nuoret tietävät, että viihdekäyttö on arkipäiväinen asia. Aikuiset saattavat koulu- tai työpäivän jälkeen poltella mieluummin kuin mennä kaljalle. Suurin huumeisiin liittyvä ongelma on se, että niistä puhuminen on yhtä kiellettyä kuin niiden käyttäminen. Ennen vanhaan alkoholia käytettiin salakapakoissa. Nykyään huumeita käytetään salaa kapakoissa.

Ei tuu ite ees oikeestaan ikinä vedettyy poretta täysin selvinpäin, tietysti tähän myös vaikuttaa se että en vetele arkipäivisin mitään muuta paitsi pilveä, ja viikonloppuisin sitten tulee yleensä nähtyä enemmän frendejä ja vähän (ehkä) kaljoteltua myös, ja siinä sivussa sitten toisinaan myös poreiltua.” –Nettikeskustelu, 2010.

Pilvi, eli kannabis on yleisimmin käytetty aine. Tutkimusten ja poliisin tilastojen mukaan aikaisempaa yleisemmin päihdytään myös esimerkiksi kokaiinista ja amfetamiinista (mm. pore). Hiljattain Raumalla uutisoitiin huumausaineesta, joka on vähäisessäkin määrin käytettynä hengenvaarallista.

Etenkin nuoret aikuiset uskovat, että ”aineit voi käyttää kohtuudella niin, ettei niillä oo merkittäviä terveydellisiä haittavaikutuksia, eli toisin sanoen ’pilaamatta terveyttään niillä’.” – Nettikeskustelu, 2010. Huumeet ovat kuitenkin aina haitallisia. Lisäksi aineet eivät ole puhtaita, vaan niitä jatketaan kemikaaleilla, lääkkeillä ja muilla myrkyillä, joiden vaikutukset eivät ole ennalta arvioitavissa. Katukaupassa myytävien aineiden käyttäjä ei voi tietää mitä aine sisältää.

Pitäisikö omaan käyttöön hankitun huumeen koostumus olla mahdollista selvittää esimerkiksi apteekissa?

Alkoholilainsäädännön uudistuksen takkuaminen antaa osviitan siitä, että poliittinen koneisto ei ole vielä valmis vastaamaan kysymykseen. Päihteiden myynnillä ja ongelmakäytöstä johtuvalla hoidon tarpeella on huomattavat vaikutukset kansantaloudelle. Haittaveroja maksetaan vain Suomessa laillisesti myytävistä tuotteista. Kansan terveys on kuitenkin taloutta tärkeämpää.

Päihtymisen pimeällä puolella ovat Viron viinaralli, Ruotsin nuuskaralli ja Jartsan huumeralli. Kahteen ensimmäiseen puututaan lainsäädännön ja maahantuontirajoitusten keinoin. Viimeiseen puuttuu vasta poliisi, lääkäri tai hautausurakoitsija. Henkiä ei pelasteta vitsailemalla siitä, mitä Sillanpään ”Valkeaa unelmaa” –laulun sanat mahtavat tarkoittaa. Huumeiden yleistymisestä on alettava keskustella rakentavasti.

Huumeita ei pidä saada kaupasta. On kuitenkin reagoitava siihen, että huumeet lukevat yhä useamman naapurin kauppalapussa.

Lisätty 15.09.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *