Lainaa naapurille sokeria

Kun naapuri tarvitsee sokeria, harva jättää lainaamatta jos sitä itsellä on. Näin luulisi. Palkansaajajärjestöt vaan eivät vapaaehtoisesti lainaakaan. SAK, Akava ja STTK kertoi tänään osoittavansa mieltään kun lusikka käy omalla pussilla.

Suomen teollisuustuotanto on tasolla, jolla se on ollut viimeksi viisitoista vuotta sitten. Se on vähentynyt 1,3 prosenttia vuoden takaiseen nähden. Teollisuuden uusien tilausten arvo on pienentynyt 5,3 prosenttia vuodessa. Elämme pisintä laskukautta 150 vuoteen. Työttömyys ja suomalaisten yleinen ansiotaso näyttävät olevan ainoat nousujohteiset mittarit maamme velkaantumisen lisäksi; työttömien määrä on nyt n. 30 000 enemmän kuin vuosi sitten, palkansaajien ansiot nousseet kahden ensimmäisen kvartaalin aikana 1,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan kehitykseen verrattuna. Valtion velka on jopa tuplaantunut seitsemässä vuodessa.

Synkästä taloustilanteesta huolimatta yhä korkeampaa kunniaa keräävän pääministeri Sipilän hallitus suuntaa verokevennyksiä pieni- ja keskituloisille, sillä kaveria ei jätetä. Yrittämisen olosuhteita kohennetaan, jotta työtön kaveri saa työpaikan. Työllisyyteen ja kilpailukykyyn satsataan 170 milj. euroa, hyvinvointiin ja terveyteen 130 milj. Inhimillisestä sopeutuksesta huolimatta ilmapiiri on tulehtunut. Mikä mättää?

 

Jos saan samaa tai parempaa ansiota kuin vuosi sitten, naapurini pysyy työttömänä ja tulee varmasti lainaamaan lisää sokereitani. Jos annan pois lomapäivien korvaukset ja peruspalkan lisät, ehkä 381 600 naapuriani työllistyy ja saan sokerini takaisin. Suomessa on ennenkin tehty uhrauksia seuraavien sukupolvien hyvinvoinnin vuoksi.

Lisätty 03.08.2016