Mitäs sitten?

Suomi-veneessä on reikä. Kapteeni käskee äyskäröimään, mutta perämies ei tottele.

Rakenteellisen työttömyyden riski on kasvanut, raportoi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Hallituksen tavoite on nostaa työllisyyttä 72 prosenttiin rakenteellisten uudistusten keinoin. Tavoitteeseen kuitenkin sitoutuu yksin hallitus, vaikka maamme kolmikantaista työ- ja elinkeinorakennetta luotsaa kapteenin lisäksi kaksi perämiestä.

 Työ- ja elinkeinoministeriön tilastossa rakenteellisesti työttömiksi lasketaan mm. pitkäaikaistyöttömät ja palveluilta työttömäksi jääneet. Taloustieteellisesti rakenteellista työttömyyttä voidaan mitata esim. tasapainotyöttömyyden määreellä, johon vaikuttavat työmarkkinoiden tehokkuus työllistää, aktivoida työn hakijoita ja löytää sopiva työttömyysturva. Rakenteellisen työttömyyden määritelmiä yhdistävät työmarkkinavoimat. Kun hallitus tavoittelee työllisten määrän vahvistamista 110 000 henkilöllä, pyrkii se sitouttamaan kaikki työelämän osapuolet samaan tavoitteeseen.

Kun vene on uppoamaisillaan, neuvottelut rei’än paikkaamiseksi eivät riitä. Pelastustoimet edellyttävät työtä. Työnantajia tulisi kiinnostaa työn kannustimet. Kaikkia työmarkkinaosapuolia pitäisi kiinnostaa työnantajien vapaus työllistää ilman työn suorittamista ja työntekijöiden palkkaamista haittaavia rajoitteita. Yksin hallitus ei kykene kitkemään työttömyyttä kun päällystö pistää hanttiin.

Suomi-veneen vika on rakenteellinen. Työttömyyden taittaminen vaatii koko elinkeinoelämän osallistumista rakenteelliseen muutokseen, jossa työ löytää tekijänsä ja tekijä työnsä. Korjataan rakenteellinen vika. Työn tekemisen esteet on poistettava ja vahvistettava työn kannustimia. Muutoin nouseva vesiraja – kiristyvä verotus ja jatkuva työttömyys – vie veneen varmasti pohjaan.

Sipilän ajama pelastusvene ajoi karille. Mitäs sitten tehdään? Nyt on äyskäröintikykyisten matkustajien aika käyttää taloudellista ja poliittista veto-voimaa, jotta yksikään matkustaja ei huku. Keikutetaan venettä ja heitetään laiska perämies yli laidan.

Julkaistu 21.8.2015 http://miritasaxberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200649-mitas-sitten

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *