Paikalliset ihratalkoot lisäävät hyvinvointia

Julkisen talouden näkökulmasta vuoden 2015 merkittävin tapahtuma keskittyy julkishallinnon ja ay-liikkeen pullistuneeseen keskivartaloon ja sitä ruokkiviin käsiin. Näin joulun jälkeen on ilo todeta että kinkku sulanee vyötäröltä maaliskuun 2016 jälkeen ja viimeistään vuosi 2017 näyttää kansan lihakset.

 Ei ole uutinen että valtion kokonaismenot ovat tänäkin vuonna suuremmat kuin tulot. Lisälainaa on otettu tänä vuonna 5,2 miljardia euroa (Veronmaksajat). Viime vuosien trendin mukaan tuotanto, vienti ja investoinnit sakkaavat. On ymmärrettävää että työttömyys on korkealla, sillä työtä tekevien palkat eivät ole seuranneet tuottavuutta. Työttömyys ei taitu palkankorotuksilla ja tukirahaa keräämällä, vaan maltilla ja työn tekemisen edellytyksiä lisäämällä.

Kansanedustaja Hjallis Harkimo otti vuoden lopulla kantaa hallituksen työllisyyspolitiikan linjaan tyytyväisenä siihen, että suomalaiset yrittäjät ja työntekijät on vihdoin nostettu huomion keskipisteeseen: ”Paikallinen sopiminen tuo tuottavuutta, joustoa ja tehokkuutta. Lisäksi se synnyttää lisää työtä, joka pärjää myös kansainvälisessä kilpailussa”. Harkimon puheesta eduskunnassa 9.12.2015 uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Yrittäjille sanapari paikallinen sopiminen pitää sisällään mahdollisuuden tarjota useampia työpaikkoja, maksaa kohtuullista korvausta ja saada sille yrityksen toimintaedellytyksiä parantavaa vastinetta. Työntekijöille sopiminen tuo muun muassa joustoa työaikoihin ja mahdollisuuden vaikuttaa palkkaukseen. Parhaimmillaan paikallinen sopiminen lisää motivaatiota, työhyvinvointia ja yhtenäistä luottamusta.

Hallituksen asettama työryhmä antaa ehdotuksensa paikallista sopimista ja henkilöstön asemaa vahvistavasta lainsäädännöstä 15.3.2016 mennessä. Edelleen yksikkötyökustannuksia alentava yhteiskuntasopimusta korvaava kilpailukykypaketti vaikuttanee lainsäädäntöön vuoden 2017 alusta.

Alkava vuosi on varmasti hyvä, sillä enenevässä määrin julkishallinnon ja ammattiyhdistysten vatsat tullaan ruokkimaan eri leivällä. Veikkaan että hallinto nauttii sote-soppaa ja ay:n keskusjärjestöt keskittyvät kalasteluun.

Työntäyteistä ja hyvinvoivaa vuotta 2016!

Lisätty 03.08.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *