Kotihoidontuen Helsinki-lisää maksettava yhden vanhemman perheille

Tein eilen kaupunginvaltuustossa talousarvioaloitteen, jonka tarkoitus on mahdollistaa pienen lapsen hoitaminen kotona. Esitän yhdessä aloitteen allekirjoittaneiden valtuutettujen kanssa, että Helsinki palauttaisi kotihoidontuen lisän yksinhuoltajaperheille, joissa on alle 1,5-vuotias lapsi. Helsinki-lisä on aiempien budjettineuvottelujen yhteydessä päätetty poistaa yli yksivuotiaiden lasten perheiltä 1.6.2021 alkaen. Päätös sattuu – menetys on tuntuva etenkin perheille, joissa taloudesta ja lapsen hoidosta vastaa vain yksi vanhempi.

Helsinki-lisän poisto lisää painetta laittaa lapsi päivähoitoon silloin, kun lapsi täyttää yhden vuoden. Yksivuotias lapsi on kuitenkin vielä pieni. Monet vanhemmat valitsevat olla hoitovapaalla, tai tehdä töitä lapsen hoitamisen ohella. Normaalin kehityksen mukaan tämän ikäinen lapsi harjoittelee kävelemistä, tai ei kävele vielä ollenkaan. Lapsi on saattanut oppia sanomaan ensimmäisen sanansa. Lapsi ymmärtää aiempaa paremmin oman siteensä vanhempaansa ja siksi saattaa olla surullinen, kun on tästä erossa. Moni äiti vielä imettää. Lapsi tarvitsee tiivistä hoitoa ja huomiota.

Kotihoidontuki koostuu hoitorahasta, jonka määrä ilman lisiä on 342,95 euroa, sekä tulosidonnaisesta hoitolisästä ja Helsinki-lisästä. Vielä nykyään helsinkiläinen perhe, jossa on alle puolitoistavuotias lapsi, saa kotihoidontukea yhteensä 606,95-790,48 euroa kuukaudessa ennen veroja. Tämän vuoden kesäkuusta alkaen perheen kuukausitulot vähenevät 264 eurolla.

Omalla kohdallani tuesta jää käteen täällä hetkellä verojen jälkeen reilu 300 euroa. Hoidan nuorempaa lastani kotona yhden aikuisen huushollissa. Meillä kuitenkin juhlitaan kesällä jo kaksivuotispäivää ja sen jälkeen Helsinki-lisää ei makseta ollenkaan. Lisä on aiemmin portaistettu siten, että se on suurempi 0 – 1,5 -vuotiaille kuin 1,5 – 2 -vuotiaille.

Lisän portaistaminen iän mukaan on perusteltua siitä syystä, että kehityksensä puolesta puolitoistavuotias lapsi on yksivuotiasta valmiimpi olemaan hoitopäivän ajan erossa vanhemmastaan. Puolitoistavuotias lapsi osaa myös jo ilmaista itseään, kävellä ja leikkiä hetken itsenäisestikin ilman aikuisen syliä.

Helsingin kaupungille pienen lapsen kotihoito maksaa vähemmän, kuin kunnallisen varhaiskasvatuksen järjestäminen. Kotihoidontukea maksetaan yleisesti perheille, joissa lasta hoitaa kotona lapsen vanhempi, vanhemman tai huoltajan kanssa asuva avo- tai aviopuoliso tai lapsesta huolehtiva muu henkilö tai palkattu hoitaja.

Kaupungin talouden ja lasten turvallisen kehityksen kannalta olisi hyvä, että Helsinki-lisän poistosta tehtyä päätöstä korjataan seuraavan vuoden budjetissa. Helsinki-lisää pitäisi maksaa, kun perheessä on vain yksi vanhempi ja lapsi on alle 1,5-vuotias, eikä osallistu varhaiskasvatukseen. Pienen lapsen mahdollisuus olla kotihoidossa ei saa vaarantua taloudellisista syistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *