Malmin kenttä on säilytettävä lentokäytössä

Jätin ensimmäisen kerran eriävän mielipiteen kaupunginvaltuustossa. En voi olla mukana Helsingin päätöksessä kaavoittaa Malmin lentokenttä asunnoiksi.

Uutinen tulevaisuudesta: Helsinki päättää uuden kaupunkikentän rakentamisesta – hintalappu huimaa päätä. Sähköinen ilmailu on arkipäivää ja kaupunkilaiset liikkuvat luontevasti lentäen. Helsinki tarvitsee helposti saavutettavan lähikentän, joka operoi maan sisäisiä lentoja ja tuo kansainvälisiä kokousvieraita kaupunkiin. Valtuutetut valittelevat, että Helsinki on aiemmin päättänyt tuhota kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Malmin kentän.

Leikkaus tähän päivään: kaupunginvaltuuston kokouksessa 31. maaliskuuta 2021 keskustellaan Malmin kentän kohtalosta ties miten monennen kerran. Lentokentän, joka on säilynyt luonnon keskellä ja lentokäytössä liki 100 vuoden ajan. Monen muun valtuutetun tavoin moitin puheenvuorossani kaupunginhallituksen esitystä ja asemakaavan valmistelua: esitys Malmin rakentamisesta täytyy hylätä tai palauttaa valmisteluun.

Malmin lentokenttä valittiin Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle vuonna 2016. Kenttä on yksi maailman parhaiten säilyneistä toiminnassa olevista lentoasemista toista maailmansotaa edeltävältä ajalta. Malmin kentän lisäksi ainutlaatuisten kulttuurikohteiden listalla ovat mm. arkeologinen kohde ja kylä Armeniassa, Tallinnassa oleva Patarein merilinnoitus, kääntösilta Ranskassa, luostari Espanjassa, Kampos Kreikassa, sekä Hasankeyfin muinaiskaupunki Turkissa. Nämä Euroopan kaupungit vaalivat kulttuuriperintöään ja juhlistavat niiden historiallisia arvoja. Mitä tekee Helsinki? Tuhoaa kulttuurikohteen ja rakentaa taloja!

Rakennusintoa on hyvin vaikea ymmärtää. Maaperä Malmin kaava-alueella on hankala ja asuintalojen rakennuttaminen poikkeuksellisen hintavaa. On myös hyvä huomata, että asuin- ja liiketilaa voi laajentaa Malmin kentän läheisyyteen siitä huolimatta, että vanhat rakennukset, lentotoiminta ja alueen luonnon monimuotoisuus säilytettäisikin. Rakentaa voi myös helpompiinkin paikkoihin: Helsingissä riittää peltoa ja kaupungin laitamia.

Malmin kentän säilyttäminen on paitsi luonto- ja kulttuuriarvojen takia tärkeää, myös taloudellisesti järkevää.