Helsinki haluaa monipuolistaa sähköautojen latauspalvelutarjoajien valintaa

Sähköautojen latauspalveluoperaattorin valintaa vapautetaan Helsingissä

Sähköautojen lataus on ajankohtainen aihe. Yhä useampi haluaa ajaa ekologisella hybridillä tai täyssähköautolla. Helsinki päätti aloitteestani puuttua latauksen hintaan ja latauspalvelumarkkinoihin vaikuttaviin haasteisiin. On kaikkien etu, että kaikissa latausratkaisuissa käytettävä latausoperaattori voidaan valita vapaasti.

Nykyisellään tämä ei ole mahdollista, sillä Helen on yhteistyössä Liikennevirran kanssa voittanut tähän mennessä tehdyt kilpailutuskierrokset. Helsingissä yksi toimija on ollut dominoivassa asemassa muihin latausoperaattoritarjoajiin nähden, mikä ei ole toivottu tai kestävä olosuhde. Tämä johtuu kilpailutuksen kriteereistä – ei siitä, että muita palveluntarjoajia ei olisi, tai että kilpailutus olisi tehty väärin. 

Aloitteeni sähköautojen latauspalveluoperaattorin valinnan vapauttamisesta keräsi 24 valltuustokollegan kannatuksen. Tänään 1.11.23 kaupunginvaltuusto päätti selvittää mahdollisuutta monipuolistaa latauspalvelutarjoajien valintaa tulevien kilpailutusten osalta, esimerkiksi pilkkomalla kilpailutusta pienempiin osiin.

Julkiset ns tienvarsilatausasemat kattavat 10% kaupungin sähköautojen lataustarpeesta. 90% latausasemista on puolijulkisia tai yksityisiä. Näidenkin latauspalveluiden pohjaratkaisuihin kaupunki vaikuttaa epäsuorasti mm. rakentamiseen ja tontinluovutusehtoihin lliittyvillä minimilataustehovaatimuksilla, jotka koskevat esimerkiksi asuntojen sekä liike- ja toimistotilojen latausratkaisuja.

Tahtotila on tarkistaa myös näitä puolijulkisten ja yksityisten latausasemien vaatimuksia sekä kilpailutuskriteereitä. Helsingin on mahdollistettava aito markkina, jossa toimii useita sähköautojen latausoperaattoreita.

Helsinki siirtynee myös käyttämään OCPP-yhteensopivia latausasemia, jolloin operaattori voidaan vapaasti valita ja vaihtaa ketterästi ilman tarvetta latauslaitteen vaihtamiselle. Tämä tuleekin ajankohtaiseksi viimeistään muutaman vuoden kuluttua, kun EU:ssa valmisteltu AFIR-asetus korjaa latauksen hinnoittelun sekavuutta.

Artikkelin kuva luotu tekoälyllä. Kaupungin päätösesityksen löydät täältä.